Ул. “Цар Асен” 54, партер, 1463 София

За повечето деца първото посещение при зъболекаря е свързано със страх, несигурност и притеснение. Това е напълно нормално, тъй като попадат в една нова за тях среда, срещат се с непознати хора и нямат представа какво ги очаква. Ето защо е важно родителите да подготвят децата си за тази първа среща и така да помогнат и на тях, и на стоматолозите. Ще споделим някои лесни стъпки, които биха били от голяма полза, за да преминем по-лесно през това предизвикателство:

 • 1. Заведете детето си на профилактичен преглед, а не когато вече има проблем и болка
  Заведете детето си на първи профилактичен преглед до навършване на първата година, а след това правете това поне два пъти годишно. Така детето ще опознае доктора, обстановката и инструментите, а ние ще можем да диагностицираме наличието на проблем още със самото му появяване. Когато се наложи да извършим дадена манипулация, детето ще го приеме много по-лесно. Не на последно място - ще изградите добри навици и отношение към здравната култура.
 • 2. Бъдете внимателни с думите, които използвате
  Често се случва самите родители да имат страх от зъболекар и несъзнателно да го прехвърлят и към децата си. Бъдете внимателни и не използвайте пред детето си изрази като “Няма от какво да се страхуваш!”, “Няма да те боли!”. Те всяват несигурност и автоматично навеждат детето на мисълта, че има от какво да се страхува и че би могло да го боли. Избягвайте също да давате нереални обещания от типа на: “Не се притеснявай, нищо няма да ти правят!”, “Не се безпокой, ще свършат за 5 минути”. В случай че се наложи да се направи някаква манипулация, детето може да изгуби доверието както във вас, така и в стоматолога.
 • 3. Бъдете спокойни, позитивни и уверени
  Ако вие самите сте спокойни и не се страхувате при посещението в клиниката, детето ви ще види и усети това. Вземете детето си с вас, когато вие идвате в клиниката на лечение. Така то ще се запознае с екипа и обстановката и ще види, че когато на мама или татко се прави зъбче с машинките, те са спокойни и позитивни. Избягвайте да разказвате пред детето ако сте имали болка или неприятно усещане при стоматолога. Не споделяйте с него, ако вие самите не обичате да ходите на зъболекар. Винаги обяснявайте на детето, че лекарите са ви приятели и искат да ви помогнат.
 • 4. Подгответе детето у дома чрез игри, книжки или филмчета
  Вземете детски зъболекарски комплект и играйте с него с вашето дете. Поставете първо него в ролята на пациент. Сложете го да седне на стол, вземете четката му за зъби, както и инструменти от детския комплект и започнете да преглеждате, броите и миете зъбките му. След това влезте вие в ролята на пациент, а то – в тази на зъболекар. Може да направите тази игра и с любимите му плюшени играчки или кукли. Пуснете му също детски филмчета, свързани с ходене на зъболекар, или прочетете книжки за зъбите и посещението при стоматолога.
 • 5. Изберете подходящо време
  Когато записвате часа за посещение при зъболекаря, изберете тази част на деня, когато детето ви обикновено е в добро настроение и максимално спокойно. Когато децата са уморени или гладни, те нямат търпение, не са кооперативни и са лесно раздразними. Затова изберете най-подходящото време според режима на детето ви.
 • 6. Доведете и приятел
  Когато тръгвате към клиниката, позволете на детето да вземе любима вещ или играчка, която ще му помогне да е спокойно и да се чувства защитено.
 • 7. Бъдете подготвени и за затруднения
  Напълно нормално е някои деца да плачат, да не искат да отворят устата си и да се съпротивляват. Често се срещаме с такива ситуации и го приемаме за нормално. Не се притеснявайте, останете максимално спокойни и позволете лекарят да опита да се справи със ситуацията. Възможно е да ви помоли да стоите настрана, да излезете от кабинета или пък да хванете детето за ръка. Доверете се на нашия екип и дългогодишния ни опит с деца. Понякога, въпреки усилията на всички, нещата не се получават. От опит сме се убедили, че ако след 10-15 минути убеждения все още не сме се справили, по-добре е да спрем и да насрочим нов час. Останете спокойни, не напрягайте вас и детето ви и не отправяйте заплахи. Повторете някои от по-горните стъпки, а на тръгване от клиниката ние ще се погрижим детето да остане с приятен спомен.